Senaste trenderna inom odling

Det är ju så inne numera att odla. Alla ska vi bli våra egna trädgårdsodlare. Även vi med icke-gröna-fingrar! Och det krävs ju inte ens det längre. Man kan bara se till att plantorna får vatten, näring och sol, så sköter de själva det. Dessutom säljs många plantor färdigt uppdrivna, så det är bara att köpa hem färdiga salladskrukor, kryddkrukor och låta dem få mer jord, så har man kryddorna över sommaren. Några saker kan man trots allt göra själv. Här kommer några tips vad man kan experimentera med hemma. Lycka till!

Odla med hydroodling

Hydroodling är odling som görs i storstadsmiljö. Man använder flytande näringslösning i stället för jord till plantorna. Det finns flera fördelar med att odla med hydroodling. Plantorna kräver mindre plats, plantorna kan växa närmare varandra. De växer också snabbare på grund av den myckna näring de får. Det är väldigt miljövänligt då näringen inte läcker ut i marken.

Rädda plantor med ympning

Att ympa in en ny växt i en annan är också ett sätt att spara på utrymme för plantorna. Särskilt om man har en skadad planta är detta mycket bra. I Japan gör man redan detta. Där har växtskulptören Kohei Oda lyckats ta tillvara en växt som riskerat att dö genom att sätta samman den med en frisk planta. Man kan alltså plantera in nya växter i gamla suckulenter, till exempel.

Odla där du har plats

Numera kan man se i till exempel Sydkorea plantor som växer lodrätt, men det finns fler sätt att odla plantor på än på lodräta väggar. Man kan odla utomhus i offentliga parker, under taket, på taket och vart man hittar utrymme. Det är som bekant bara fantasin som hindrar en!

1 Jun 2017